Roller Derby

Cover voor

In het kort

Roller Derby is een contactsport op rolschaatsen waarbij twee teams van vijf skaters tegen elkaar strijden op een ovale baan.

​In beide teams kan één speler , de jammer, punten scoren door skaters van de tegenpartij in te halen, de skaters mogen elkaar daarbij hinderen.

Nieuwsgierig geworden? Meld je aan voor een open training!

Roller Derby geschiedenis

De term Roller Derby dateert al uit de jaren 20 van de vorige eeuw en was bedoeld om racewedstrijden op rolschaatsen te omschrijven. Deze rolschaatsmarathons werden echter steeds saaier om naar te kijken en dus bedacht Leo Seltzer  in de jaren 30 een nieuwe vorm om de wedstrijden spannender te maken. Bedacht werd om twee teams van vijf rolschaatsers op de baan te zetten die punten konden scoren door de ander in te halen. Fysiek contact werd hierbij toegestaan.

De sport werd steeds populairder en werd zelfs uitgezonden op televisie eind jaren 40. Nadat zoon Jerry de boel echter overnam in de jaren 60 werd het steeds minder een sport en meer een theatershow. De populariteit daalde en in 1973 werd de Roller Derby organisatie opgeheven.

Roller Derby geschiedenis
Jerry Seltzer met een van zijn sterren, Ann Calvello